Deze week sprak ik een manager van een groot bouwbedrijf en hij vertelde dat ze meer omzet wilden. Ik vroeg: “Meer omzet of meer winst?”, waarop hij zei: “Beide”. Dit was overigens niet de eerste keer dat ik een dergelijke uitspraak hoorde, vooral bij aannemers is de focus op èn meer winst èn meer omzet. Maar kan dit wel? 

Jaren geleden, toen mijn oudste zoon nog een baby was, viel mij iets op. Het ene moment zag ik zijn wangen boller worden (meer winst) om vervolgens in de lengte een spurt te nemen (meer omzet). En soms stonden beiden stil, maar kon hij opeens kruipen, lopen of een andere vaardigheid (ontwikkeling).
Deze drie groei-pijlers zijn op een bedrijf ook van toepassing: omzet, winst en ontwikkeling. En ik ben ervan overtuigd dat het niet mogelijk is om alle drie de pijlers , succesvol, tegelijk te laten groeien. 

Waarom niet? 

Meer winst vraagt om andere processen, training van je medewerkers en misschien zelfs wel andere systemen om andere werkwijzen te kunnen ondersteunen. Dit is niet van de ene op de andere dag gerealiseerd en zeker niet iets wat snel is ingebed in een organisatie. Meer omzet vraagt om andere klanten, andere producten, andere regio’s of misschien wel werelddelen. Ook hier zal het een en het ander voor moeten worden ingericht en ook dit is niet van de ene op de andere dag gebeurd.
Om meer winst en meer omzet te realiseren is er innovatie nodig, ontwikkeling. En hiervoor is ruimte nodig, letterlijk en figuurlijk. Als mensen volgepropt zijn met dagelijkse werkzaamheden, is er geen ruimte voor ontwikkeling. Sommige mensen varen juist het beste op routine, maar elk bedrijf heeft een groep mensen die meer willen, ambitieus zijn. En die ambities kun je ten gunste van je bedrijf inzetten, maar daar moet dan wel ruimte voor zijn. 

Ik ben ervan overtuigd, dat de winst bij aannemers met kleine aanpassingen verdubbeld kan worden. Maar ook bij andere bedrijven is er ruimte voor groei. Wil jij weten waar de grootste groeipotentie in jouw bedrijf zit? Meld je aan voor een gratis Quickscan en ik kom vrijblijvend bij je langs.