Ik ben jaren Project Controls Manager geweest, maar wat is dat nu precies? 

Een Project Controls manager is een spin, een havik en een glazen bol in één persoon, een ode aan de Project Controls Manager.
Een van de draadjes in het web heet “Contract Management”. Voor het indienen of beoordelen van meerwerken, moet je het contract kennen, alle voorwaarden, alle omissies maar vooral weten hoe je een contract kan interpreteren. 

Een ander draadje in het web is “Planner”. Als Project Controls Manager ben je verantwoordelijk voor het up to date houden van de planningJe moet kunnen inschatten aan de hand van wat er buiten wordt gebouwd of de voortgang nog goed gaat. Je kent de risico’s op de planning en adviseert waar extra aandacht aan besteed moet worden omdat je de afhankelijkheden kent. Dit leer je niet achter een bureau, hiervoor moet je met je voeten in de klei hebben gestaan en ervaren hebben wat er bij constructie komt kijken.

Een derde draadje van het web is Cost Controller. Als een havik hou je het budget in de gaten, sta je aan de basis van elke calculatie en wijziging en weet je alles wat er is gekocht en nog gekocht moet gaan worden. Ook weet je of de facturen van de aannemer terecht zijn en of ze vrijgegeven mogen worden. Maar het belangrijkste is de glazen bol waar je inkijkt en de toekomst mee voorspelt. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar voor de Cost Controller meestal wel!

Het vierde draadje in het web is de Document Controller. Een ondergewaardeerde functie maar niet voor de Project Controls Manager. Je zorgt ervoor dat alle informatie- en documentstromen goed blijven lopen omdat je als geen ander weet wat de effecten zijn op de planning en het budget als bepaalde documenten niet op tijd zijn. 

Met de pet “Project Engineer hou jals Project Controls Manager het vijfde draadje in de gaten. De balans tussen scope, planning, budget en deliverables zijn typisch taken van een Project Engineer, maar hebben direct invloed op Project Controls, dus weet je er alles van! 

Als Project Controls Manager, loop je van draadje naar draadje en verbind je de onderdelen en creëer je een web. Een web waar alle vijf de taken samenkomen. Een web waar je in het midden zit en alles als een havik in de gaten houdt. En net als een spin, heb je het ook direct in de gaten als er een draadje stuk is gegaan. En je weet ook wat er nodig is om dat draadje te repareren en weer de verbinding te leggen tussen de onderdelen. 

Wat zijn dan de kernwaarden van een Project Controls Manager? Analytisch, nauwkeurig, communicatief en een flink portie GBV (Gezond Boeren Verstand).