En toch gebeurt het heel vaak, gestunt met percentages…

Eén van mijn eerste werken was voor een gemeente, een groot bouwproject. De Project Manager zat vanaf dag één met een budget probleem. De aannemer had (uiteraard) alles geoffreerd exclusief BTW. En het aangevraagde budget was gebaseerd op de offertes. Men was alleen  vergeten dat een gemeente niet BTW-plichtig is en dus wel de BTW moet betalen, maar niet kan terugvorderen. Zo startte het project al met 17.5% achterstand op het budget…

Bij aannemers wordt meestal een percentage over de kostprijs gerekend als Algemene Kosten, Winst en Risico (AKWR)Ik heb bij een aannemer gewerkt waar dit keurig werd gedaan. Was er een project van € 100 miljoen gecalculeerd, dan kwam er nog, laten we voor het gemak een makkelijk percentage nemen, 10% AKWR bovenop, waardoor het project voor € 110 miljoen werd verkocht.
Zodra het project was “gescoord” werd er 10% AKWR ingehouden op de verkoopprijs. En 10% van € 110 miljoen is € 11 miljoen, waardoor het project al met € 1 miljoen achterstand begon. Zie dat maar eens in te halen….