Puzzelen kan op vele manieren: kruiswoord, doorloper, Zweedse, Japanse, cryptogram maar ook legpuzzels.

Zelf ben ik groot fan van legpuzzels van Jan van Haasteren. De chaotische plaatjes waarin altijd een haaievin zit, en loslopend handje, een kunstgebitje, Sinterklaas en zijn zelfportret.

Nu las ik laatst vier redenen om legpuzzels te doen:

1. Het verbetert je geheugen 

Bij het maken van een legpuzzel, gebruik je zowel de rechter als de linker hersenhelft. De linker helft is onze analytische kant, die de verschillende puzzelstukjes op een logische manier probeert te sorteren. De rechter hersenhelft is de creatieve kant van ons brein, die het grote plaatje ziet en intuïtief werkt.

Om de puzzel te kunnen leggen, heb je beide kwaliteiten nodig en dus worden zowel de rechter als de linker hersenhelft aan het werk gezet. Daarmee creëer je niet alleen verbindingen tussen de twee hersenhelften, maar ook tussen de individuele hersencellen. Deze verbindingen verhogen je vermogen om te kunnen leren, te begrijpen en te onthouden. Puzzelen schijnt vooral voor je korte termijn geheugen heel nuttig te zijn.

2. Het stimuleert vindingrijkheid 

We combineren dus de creativiteit van de rechter hersenhelft met het logisch nadenken van de linker hersenhelft. Dat komt in de praktijk vaak neer op ‘trial & error’, oftewel vallen en opstaan. Het brein maakt een hypothese, die we vervolgens in de praktijk testen. Dit leidt vaak tot innovatieve en probleemoplossende vaardigheden, die je ook buiten het puzzelen kan inzetten.

3. Je maakt dopamine aan

Legpuzzels helpen bij het aanmaken van dopamine, het geluk-stofje dat een belangrijke rol speelt bij het beloningssysteem in je hersenen. Het succesvol plaatsen van zelfs maar één passend stukje werkt al. Daardoor kunnen we al blijdschap ervaren. Omdat we de beloning willen, willen we de puzzel niet alleen afmaken, maar willen we daarna nog een puzzel maken. Liefst één, die net wat ingewikkelder is. Daardoor wordt dopamine ook wel in verband gebracht met op beloning gedreven begrip. Wat betekent dat een verhoging van dopamine in je lijf zorgt voor het versterken van begrip en daardoor ons vermogen om te leren verhoogt en ons geheugen verbetert. Ook zou dopamine leiden tot een betere motoriek, een verhoogde concentratie, optimisme en vertrouwen.

4. Meditatie 

Aan de ene kant activeert een legpuzzel dus onze hersenactiviteit, aan de andere kant helpt het ons juist om te ontspannen. Alleen al het grasduinen door de verschillende puzzelstukjes lijkt onze geest te stimuleren om tot rust te komen, zodat we in feite in een meditatieve staat terechtkomen. Dit resulteert vaak in beter stressmanagement en leidt tot meer productiviteit en meer (zelf)vertrouwen.

Naast deze vier redenen, is voor mij een legpuzzel ook een vorm om orde in chaos te scheppen: op vorm en kleur sorteren en alles samenvoegen tot een geheel. En dit is ook wat ik zo leuk vind in mijn werk, de combinatie van het analytische ordenen en het creatieve om een werkbaar geheel te maken voor de gebruiker van een systeem, software en/of een proces.

Ik vind het leuk om te doen en mijn klanten profiteren van mijn kennis en kunde. Een win-win situatie!