Toen ik in 2000 in mijn huidige huis ging wonen, hielden wij een bbq voor familie en vrienden.

En kook-gek dat ik er ben, moest en zou ik zelf sateetjes maken. Na, weet ik hoeveel, blokjes kip op een stokje te hebben geprikt, had ik acuut last van mijn duimgewricht. Ik kon de knijpbeweging niet meer maken, ik kon geen deuren meer openduwen, ik kon nog geen eens een kopje thee vasthouden (erg onhandig als theeleut zijnde). 

De huisarts adviseerde complete rust en gelukkig was ik er met een week of twee weer vanaf. Rust houden was in dit geval goed te doen, ik was niet van plan om een week later weer voor 30 man sateetjes te maken ?. 

Maar wat als je RSI krijgt door je werk? Wat als je veel met je muis moet klikken omdat de software niet goed is ingericht? Ik heb ervaren dat de meeste adviezen over RSI bij de werknemer liggen: voldoende pauzes nemen, ander type muis etc etc. Maar nergens het advies om de systemen eens onder de loep te nemen. Terwijl daar niet alleen die ene collega mee geholpen is, maar het gehele bedrijf! 

Uit onderzoek blijkt dat het ziekteverzuim gemiddeld 4.2% is en dat daarvan 11% te relateren is aan RSI. Bij 225 werkdagen per jaar komt dit neer op ongeveer 1 dag ziekteverzuim per jaar per werknemer. 

Volgens de MKB Service Desk kost een zieke werknemer gemiddeld € 400 per dag aan directe en indirecte kosten.  

Nu zijn deze getallen voor een enkele werknemer niet zo indrukwekkend, maar als je 50 medewerkers hebt, komt het neer op € 20.000 per jaar.  

Voor € 20.000 kan je binnen Office 365 al heel veel leuke dingen doen! Een Powerapp (meerdere zelfs) bijvoorbeeld om gegevens makkelijker in te voeren. Of een aantal workflows om bepaalde taken te automatiseren. 

Vind jij ook dat jij te veel en te vaak dubbele gegevens moet invoeren? Of informatie van (hardcopy) documenten aan het overtypen bent in een Excel lijstje? Ik kom graag langs om te inventariseren hoe jij RSI kan voorkomen ?