Pawn Stars
Kennen jullie die serie op RTL Z? 

Pawn Stars gaat over een pandjeshuis in Las Vegas waar mensen allerlei spullen te koop aanbieden omdat ze geld nodig hebben of gewoon geld willen verdienen. Het is een familiebedrijf, gerund door drie generaties en een jeugdvriend Chumlee. Afgelopen week zag ik de aflevering waarin ze de inventaris moesten opmaken. Met de inventaris wordt ook gelijk gekeken wie de slechtst presterende inkoper is. Spullen die lang staan kosten immers geld aan opslag, verzekering etc. 

Nu komt Chumlee niet over als een hele vlotte gast en hij probeert ook wel heel vaak onder klusjes uit te komen. Hij wordt door de familie Harrison dan ook vaak geplaagd, om zijn gebrek aan kennis en tempo, wat hij weer goedmaakt met veel eten. En daar wordt hij dan ook mee geplaagd. Chumlee laat het meestal maar over zich heen komen maar heeft af en toe ook een scherp antwoord terug. 

Na de inventaris van deze keer, kreeg Chumlee wederom de poedelprijs voor de slechtste inkoper. Echter deze keer hadden Chumlee en Corey een doos samengesteld met de lang liggende items. Opa en zoonlief Rick zeiden direct dat er geen rotzooi in de doos zat, dat het prima items waren. En toen viel het kwartje. Als er een inkoop wordt gedaan, krijgt Chumlee vaak de opdracht om de administratie af te handelen. Chumlee zet het item in de computer, de inkoopprijs erbij en regelt de betaling. En omdat Chumlee het hulpje is, krijgt hij dit soort opdrachten nogal vaak…. 

Lang verhaal kort: Chumlee doet die slechte inkopen helemaal niet, hij noteert ze slechts. En zo kan het dus zijn, dat het lijkt dat je een goed systeem hebt wat de juiste dingen bijhoudt, maar met een beetje gezond boerenverstand er in één keer achter komt, dat de data die wórdt bijgehouden, niet de data is die je wílt bijhouden. 

Het was nogal een “aha erlebnis” voor de familie en ook voor Chumlee. Blijkbaar had hij al die jaren niet geheel terecht de poedelprijs gekregen. 

Eigenlijk geldt dit voor elk systeem en elke set data die je wilt analyseren: gebruik je boerenverstand om de waarde te bepalen van de data. En denk goed na over alle scenario’s die zouden kunnen langskomen bij het invoeren van data. 

Wat mij betreft hoef je daar geen raketgeleerde voor te zijn, met een beetje ervaring en een flink portie boerenverstand, kom je al heel ver!