Dat is een vraag die wij regelmatig krijgen van klanten. 

En wat is de reden dat opslaan niet meer lukt?
Vaak komt het doordat de mappenstructuur is opgebouwd uit vele submapjes en subsubsubmapjes. Elke letter en elk cijfer in de naam van het mapje “snoept” iets van de URL lengte op. Tot een aantal jaar geleden was deze maximale lengte 256 karakters, net als op de fileservers. Nu heeft Microsoft dat wel verlengd naar 400, maar dat wil niet zeggen dat je daar ook gebruik van móet maken. Zoals Rutte zei: “Zoek de grenzen niet op.”. 

Al die mapjes en submapjes maken het namelijk niet overzichtelijker.
Onlangs plaatsten wij deze quote op Social Media:  You can’t find new land with an old map”
En dat is vaak wel wat er gebeurt. Een bedrijf besluit over te stappen naar SharePoint, maar wil het voor de gebruikers herkenbaar houden. En dus wordt de mappenstructuur van de fileserver één op één gekopieerd naar SharePoint.  

En zo wordt er naar nieuw land gezocht met een oude kaart… 

En dat is zonde. 

Niet alleen wordt het nieuwe systeem niet optimaal ingezet, maar alle nadelen van de fileserver zijn ook aanwezig op SharePoint (alleen in de cloud). En zo is SharePoint gedoemd om te mislukken. Want het systeem wat alles beter zou maken, blijkt exact dezelfde hick ups te hebben als de fileserver. En is stiekem nog iets trager ook… 

Hoe dan wel?
Als je geen nieuwe kaart hebt, zoek dan een gids die het nieuwe land al eerder verkend heeft. Haal er een specialist bij die de mogelijkheden van SharePoint weet en die snapt waar een gebruiker tegenaan loopt. Bereid de mensen voor op een verandering door ze kennis te laten maken met voorbeelden die ze kennen en al gebruiken. En ontdek de schoonheid en rust van het nieuwe land! 

Veel succes pionier!