“Ga samenwerken met je grootste concurrent.” (Tom Coronel) 

Een aantal jaar geleden zag ik Tom Coronel op het MKB Congres en hij sprak bovenstaande woorden uit. En hoewel ik snapte wat hij bedoelde, kon ik er nog niet de vinger achter krijgen, hoe doe je zoiets? 

Een sprongetje terug in de tijd naar eind 2020. 
Mijn klant is bezig met een SharePoint optimalisatie waarbij ook een koppeling moet worden gemaakt met hun huidige ERP-systeem. Ik had twee offertes aangevraagd voor de werkzaamheden. Beide bedrijven kunnen min of meer hetzelfde maar hebben ook hun eigen expertise. En dat was ook te zien in de prijs van de verschillende onderdelen van het project. 

De eerste optie is dan om de salamitactiek toe te passen: de onderdelen die bij leverancier A goedkoper zijn, daar uitbesteden en de rest bij leverancier B. Maar aangezien het om software ging en koppelingen tussen systemen, heb ik een andere optie voorgesteld aan de klant: samenwerking in plaats van concurrentie.
Je loopt namelijk een risico als je verschillende onderdelen uitbesteed. Op het moment dat er iets aan de hand is, wie bel je dan? De kans is ook groot dat er dan gewezen wordt dat het aan de ander ligt. Ik heb dat zelf namelijk een keer aan de hand gehad met KPN en een internetprovider. Mijn internet lag eruit en door de provider werd er gewezen naar KPN en door KPN naar de provider. Kastje – muur en weer terug. Erg frustrerend kan ik je zeggen. 

Zeker bij bedrijfssoftware wil je dit soort situaties zo veel mogelijk voorkomen. Dat is immers bij de meeste bedrijven de ruggengraat van het bedrijf. En daar wil je geen problemen mee. 

Daarom had ik aan de klant voorgesteld om de partijen bij elkaar te brengen en één van de partijen “hoofdaannemer” te maken. De klant zag hier ook het voordeel van in en gelukkig beide leveranciers ook. Zo ontstaat er een win-win situatie. De klant heeft het beste product voor de beste prijs èn beide leveranciers doen waar zij goed in zijn èn de garantie van een werkend systeem ligt bij één partij. 

En zo ga je van concurrentie naar samenwerking. Een business model met een veel langere levensduur als je het mij vraagt. Zeker in deze onzekere corona tijd. #samensterk