De laatste tijd kijk ik regelmatig naar “Undercover Billionaire.

Hierin worden drie succesvolle ondernemers met slechts $100 op zak, een oude pick-up en een telefoon zonder contacten in een voor hun onbekende stad geplaatst met de weddenschap om binnen 3 maanden een bedrijf op te zetten wat op $1 miljoen wordt getaxeerd. Wat ik zo interessant vind aan het programma, is dat het drie compleet verschillende ondernemers zijn met hun eigen aanpak. De een heeft een wat agressievere stijl (“wie heeft mijn geld”), de ander bouwt een team om zich heen en de derde juist weer een netwerk. Wat de overeenkomst is, is dat het ze vies tegenvalt om hun name and fame niet in te kunnen zetten. En dat ze naast het opzetten van hun bedrijf ook moeten zorgen dat er inkomsten zijn om te kunnen wonen en eten.  

Eén van de ondernemers wil zijn marketing-diensten aanbieden aan bedrijven om ze te laten groeien. Hij heeft een afspraak bij een bedrijf waar hij groeipotentie in ziet en hij stapt binnen en komt al vrij snel tot de kern: “Voor zoveel duizend per maand, verdubbel ik jouw omzet”. De potentiële klant kijkt hem enigszins verbaasd aan en zegt iets in de trant dat zij die ambitie helemaal niet heeft, dat zij gewoon mooie dingen wil maken (het 3D printen van protheses) en dat zij licenties wil verkopen en dat anderen het grote geld mogen verdienen. Je ziet duidelijk aan zijn gezicht dat hij dit helemaal niet verwacht had.  

En op dat moment moest ik denken aan de podcast die Marc Jonkman met mij deelde.
Hierin gaat Merlin Melles met Wessel Berkman in gesprek over succesvolle commercie. Eén van de dingen die Wessel aanhaalt is dat je de droom van je klant moet kennen. En daar kan je op inhaken met jouw product of dienst. En met die podcast in mijn achterhoofd, zag ik het bij Undercover Billionaire” dus mis gaan. De ondernemer heeft een aanbod die de klant niet wil. Gemiste kans. 

Hoe is dit voorbeeld van toepassing op Document Management Systemen? Ook hier is het van belang om de wensen te kennen, maar vooral ook de dromen en ambities te weten van je klant.  

Eén van mijn klanten is een middelgroot communicatiebureau, maar ze hebben duidelijk aangegeven dat dit de grootte is waar ze voorlopig mee willen opereren. Door efficiënter te werken willen ze betere samenwerkingen aangaan met hun klanten en ze realiseren zich ook dat dit uiteindelijk resulteert in meer omzet, maar dat is niet hun primaire doel. 

Nu is het met alles zo, dat er meerdere wegen naar Rome leiden. En ook voor hun wensen zijn er meerdere oplossingen te verzinnen. In dit geval hebben wij een eenvoudigere oplossing voorgesteld, maar wel fit for purposeEr wordt in SharePoint en Teams een opzet gemaakt die voor hun werkt en die bij hun past.  

En daar krijg ik nu een kick van, om een goed werkend systeem neer te zetten wat bij de organisatie en haar ambities past!