Iedereen die veel met document management systemen werkt weet hoe belangrijk back-ups zijn.

En weet ook hoe belangrijk het is om recente back-ups te hebben. Een back-up van een week geleden, daar kan je meestal niet zo veel mee.

Een tijd terug vertelde een ondernemer dat zijn harde schijf was gecrasht. En dat al zijn documenten op de harde schijf stonden. En dat de programmatuur waar hij mee werkte, ook op de harde schijf stond en niet in de cloud, er was namelijk geen webversie van dat programma.
Dus gegevens kwijt van zijn klanten, documenten kwijt en een computer die niet meer deed wat hij wilde. Hij is twee weken bezig geweest om oude data te herstellenEen tweede verhaal liep iets gunstiger af. Een ondernemer had net besloten om alles van zijn harde schijf naar de cloud te migreren. Zo gezegd, zo gedaan, alles overgezet in de cloud en hij kon weer aan het werk. De volgende dag crashte zijn harde schijf. Misschien door het migreren van de data, misschien ook niet. Maar hij was heel blij dat zijn data in de cloud stond.

Alleen dan ben je er nog niet….

Hoewel Microsoft zelf lastig te hacken is, hoeft dat niet te gelden voor jouw omgeving. Eén van je medewerkers hoeft zich maar te vergissen en via een phisingmail komen ze binnen. En ook ransomware aanvallen zijn steeds meer aan de orde van de dag.

En hoewel Microsoft back-ups maakt, zijn individuele mailboxen en SharePoint omgevingen niet altijd goed terug te halen. Plus dat je afhankelijk ben van hoe snel Microsoft dat aanpakt. En in het geval van een calamiteit gaat de meeste aandacht uit naar de grootste gebruikers, dus je kunt meestal netjes achteraan sluiten.

Mijn advies: zorg dat je van je data, ook op SharePoint en in Teams, een back-up maakt.

Enne… Het is net als met verzekeren, je betaalt premie voor een situatie die je nooit hoopt te krijgen.

#staysafe