“Gaat dit wel goed komen, Carmen?

vroeg mijn klant tijdens de 3e test waar het systeem nog steeds niet deed wat de bedoeling was. Bij dit project ben ik de bekende brug tussen de gebruiker en de ICT-organisatie die de techniek bouwt. Een leuke rol bij een hele positieve klant en een hele prettige samenwerking met de ICT-partij. 
 
Onderdeel van het project is een koppeling tussen het ERP systeem van de klant en SharePoint. Hierdoor wordt in SharePoint een lijst gecreëerd met alle projecten inclusief relevante gegevens zoals klant, NAW en wie de Projectleider van de klant is. 
 
Als ik namelijk ergens een hekel aan heb is om (dezelfde) gegevens in twee systemen in te voeren. Ik ben er nog niet over uit of ik daardoor lui ben of ongeduldig ?. En de klant zag daar zeker ook de voordelen van in. 
 
Zoals altijd met dit soort nieuwe dingen, zet je eerst het e.e.a. op in een test-omgeving. Eerst proefdraaien of alle gegevens goed worden overgezet, of er nog extra gegevens toegevoegd moeten worden zoals bijvoorbeeld een e-mail adres. Je kan op papier van alles verzinnen, maar zodra je het voor je neus ziet, “voelt” het anders en krijg je vaak nieuwe inzichten. 
 
En zoals met elke test is te verwachten kwamen er issues boven drijven. Zo werd er teveel overgezet, ook interne projecten. Maar dat is een kwestie van finetunen en zo werd de koppeling steeds beter. 
 
En toen kwam het moment dat de koppeling ook in de live omgeving werd gemaakt. En helaas kwam er een nieuw issue bovendrijven: wijzigingen in het ERP systeem werden niet overgenomen. En het was traag, er zat een timer op van een half uur. 
 
En op dat moment vroeg de klant: “Gaat dit nog wel goed komen, Carmen? Dit is wel de backbone van ons nieuwe werken, als dit niet werkt, kunnen we net zo goed stoppen.”. 
 
Tijdens navraag bleek dat de timer erop gezet was om kosten te besparen. Data heen en weer pompen kost geld en ze wilden deze kosten beperken. Alleen op het moment dat de Projectleider een nieuw project aanmaakt in het ERP systeem, en zij/hij vervolgens een half uur moet wachten, kost ook geld. Dus de legitieme vraag was hoeveel het extra kost om de timer op 10 min te zetten? Het bleek om slechts 20 euro per maand te gaan, dus dat besluit was snel genomen! 
 
En wat was de reden dat de wijzigingen uit het ERP systeem niet werden overgenomen? Kwestie van communicatie. “Het is aangepast.” bleek te gaan over de aanpassing in de testomgeving. En dan kan je koekeloeren in de productieomgeving tot je een ons weegt, maar daar werkt het dan nog niet. 
Zo heb ik ook nog wat geleerd… Om de volgende keer nóg beter door te vragen bij dit soort antwoorden. 
 
En is het goed gekomen? Uiteraard! De koppeling werkt als een tierelier en we kunnen nu verder bouwen aan een efficiënt ingerichte SharePoint en Teams omgeving. 
 
#nooitteoudomteleren