Wordt er te licht gedacht over verliezen op een project? 

Iedereen kent wel één of meerdere projecten uit de bouw waar een zeperd is gemaakt. Renovatie van de Afsluitdijk met forse vertraging. De aanleg van de zeesluis bij IJmuiden is ook breed uitgemeten in de krant en in Groningen voeren stad en provincie al bijna drie jaar gesprekken met aannemers over stagnaties en over de meerkosten van de zuidelijke ringweg.  Het contract met de bouwers van het Zuidasdok in Amsterdam werd zelfs ontbonden en het Rijk sprong bij met 1 miljard euro.  En dat zijn de grote projecten die de krant halen. Maar in elke bedrijfstak zijn er wel projecten die minder goed lopen en verliezen lijden. 

Uiteraard hangt het een en ander af van de winstmarges, maar zeker in de bouw zijn deze marges niet hoog. 

Stel, je hebt als aannemer een project van 1 miljoen, en je maakt daar een zeperd van 50.000 euro. Op dat soort projecten kan je zo’n uitglijder snel te pakken hebben. Dat betekent wel dat je, bij een marge van 5%, nóg een project van 1 miljoen moet uitvoeren om deze misser te compenseren. En dan moet er op dat project niets fout gaan. En dan heb je 2 miljoen omzet maar 0% marge. 

 Voorkomen is beter dan genezen.  

Mijn persoonlijke top 3 om missers te reduceren en misschien zelfs te voorkomen: 

  1. Investeer in een goed Document Management Systeem, echt, het betaalt zichzelf terug; 
  2. Zorg dat je processen op orde zijn. Elk jaar een klein beetje beter is voor de organisatie te behappen en zorgt dat je in vijf jaar een behoorlijk grote stap hebt gemaakt; 
  3. Wees zuinig op de kennis en ervaring van je medewerkers. Geef ze de ruimte om te groeien in hun vak en hun kennis te vergroten. Gebruik die kennis vooral als input voor je processen en systemen. Het zal een win-win situatie opleveren voor iedereen. 

Mijn advies is om eerst te focussen op winstgroei en daarna pas op omzetgroei. En weet je wat het grappige is, als jij als bedrijf efficiënt werkt, merkt jouw klant dat ook. En dat werkt nog veel beter voor je omzet dan zwaar inzetten op marketing. 

Welke tips heb jij om missers op projecten te reduceren?