Bespaar tijd met mijn Top 3 shortcuts in Excel

Bijna iedereen kent ze wel, shortcuts: een combinatie van toetsen om een aantal muisklikken te verminderen. Ik heb zelf jaren geleden een tijdje last gehad van een zogenaamde muisarm, en ik ben sindsdien nóg meer fan van short cuts.

Speciaal voor jullie, mijn favoriete, maar over het algemeen minder bekende, short cuts in Excel:

  1. Herhalen van de laatste handeling: CTRL + Y

Stel, je wilt een rij invoegen in Excel. Of eigenlijk, je wilt een aantal rijen invoegen in Excel. Op de plek waar je rijen wilt invoegen: voeg één rij toe (met rechtermuisknop of vanuit het lint bovenin). Vervolgens druk je op CTRL + Y en dan wordt er nóg een rij ingevoegd. Wat ik dan vaak doe is de CTRL ingedrukt houden en een paar keer op de Y drukken, net zo lang tot ik het benodigde aantal rijen heb. Dit werkt ook voor kolommen en sheets maar óók voor opmaak van een cel. Probeer maar eens uit! Er zit één maar aan: hij doet alleen het laatst gebruikte commando. . . .

  1. Huidige datum: CTRL + ;

Ik zie vaak in Excelsheets de formule =today() staan. Het nadeel van deze functie is dat de datum niet als “harde waarde” blijft staan. Als de sheet op 10 november is gemaakt met de formule =today(), dan staat er netjes 10 november. Maar als diezelfde sheet op 2 december wordt geopend, staat er ineens 2 december. Je raakt dan de oorspronkelijke datum kwijt. Als je eenvoudig de huidige datum wilt invoegen en die waarde moet ook blijven staan, gebruik dan de sneltoets CTRL + ;

  1. Snel naar het eind van een rij of kolom: CTRL + “pijltje”

Wil je snel naar het einde van een kolom met gegevens? Klik dan op CTRL en het pijltje naar beneden. Wil je snel naar het einde van een rij met gegevens: CTRL en pijltje naar rechts.
Bonustip: als je de SHIFT ook nog ingedrukt houdt, selecteer je de hele rij of kolom.

Er zijn nog veel meer shortcuts waar ik gebruik van maak, maar dit zijn toch wel mijn favorieten. Overigens werken nr 1 en 2 ook in Word. . .