Dat zei een relatie naar aanleiding van mijn laatste blog over Excel Shortcuts. Hij wilde dat hij dit jaren eerder had geweten: “deze shortcut is echt enorm handig!”  

In het kader van kennis delen gaf hij mij ook nog een handige shortcut mee die ik jullie niet wil onthouden: Als je tekst van bijvoorbeeld een website wil kopiëren en die in een document wil zetten, dan zit je altijd met de opmaak. Nu kan je bij “paste” (plakken) kiezen voor “special” maar soms vergeet je dat. 

Als je tekst wil kopiëren in een document en die heeft de verkeerde opmaak doe dan het volgende: 

  1. Je selecteert de tekst die je wilt kopiëren (van bijvoorbeeld een website); 
  2. Klik CTRL+C om te kopiëren (nog zo’n handige shortcut) of rechtermuisknop en “kopiëren”; 
  3. Ga naar je document en klik CTRL+V (plakken) of met je rechtermuisknop, wat jij prettig vindt; 
  4. Op dit moment zie je dat de opmaak niet goed is maar je ziet ook aan het einde van de gekopieerde tekst het symbool staan van het plakbord; 
  5. Klik op CTRL (alleen één keer aanklikken en loslaten, voor de rest niets); 
  6. Klik op “T” (“tekst only”), je ziet nu de opmaak van de tekst veranderen in de opmaak van het oorspronkelijke document. 

Naast de CTRL + C (kopiëren), CTRL + V (plakken) en CTRL + Y (herhalen) is er nog een shortcut die ik veel gebruik: CTRL + Z. Deze toetsencombinatie maakt de laatste handeling(en) ongedaan, een soort digitale gum. Erg handig als je iets op de verkeerde plek plakt of iets weghaalt wat je niet had willen weghalen. 

Als je hem meerdere keren achter elkaar intoetst, maakt hij de voorgaande handelingen ook ongedaan. Het is het “undo”-pijltje in een shortcut maar digitale gum vind ik leuker klinken ?