“Ik vind het werken met Teams echt enorm fijn, maar dat switchen tussen verschillende accounts, wat een drama is dat!” 

Deze opmerking kwam van de week weer een keer voorbij en het is heel begrijpelijk dat het lastig is. Daarom deze blog met dé oplossing voor dit probleem! 

Het kan gebeuren dat je met je eigen account uitgenodigd wordt als gast (zie ook onze blog  “Hoe kom ik in Teams als gast” hierover). Of dat je een account krijgt van jouw opdrachtgever omdat hij wil dat je naar buiten toe het “gezicht” hebt van haar/zijn organisatie. 

Eén van de tips die ik altijd geef: werk met verschillende browsers. Zo kan je de desktop app gebruiken voor het account waar je het meeste mee werkt, Chrome voor het tweede account en bijvoorbeeld Edge voor het derde account.  

Maar ik werd laatst op LinkedIn door Ed van der Tak geattendeerd op nóg een mogelijkheid, die ik graag met jullie deel! 

Als je in Chrome werkt, zie je rechtsboven een cirkel. Als je bent ingelogd, zie je hier ook een letter. Klik op die cirkel en je ziet een uitklapmenu: 

In dit menu zie je een aantal mogelijkheden, waaronder de optie “profiles”. Klik hier op “Add” en maak een nieuw profiel aan. 

Ik heb dit in dit geval gedaan voor mijn meerwerkportaal, omdat ik onder verschillende rollen wil inloggen om te zien wat een actie bij de één, voor gevolg heeft bij de ander. 

Zodra je op “Add” hebt geklikt, krijg je een pop-up scherm. Je hebt hier de mogelijkheid om te kiezen om in te loggen met een Gmail account, of om door te gaan zonder account. Kies in dit geval om door te gaan zonder acount. 

 

Vervolgens kan je een naam kiezen voor het profiel (zoals ik heb gedaan voor mijn meerwerkportaal, ik heb de rol toegevoegd). Je kan ook een kleurtje kiezen (erg handig, ik laat je zo zien waarom). En als laatste staat “create a desktop shortcut” standaard aan. Persoonlijk vind ik dat niet fijn, ik hou van een opgeruimd bureau, ook van een opgeruimd digitaal bureau. Dus denk goed na of je dit wel of niet prettig vind. Als je alles hebt ingevuld klik je op “Done”. 

 

Je hebt dan een nieuwe Chrome browser, met de achtergrond kleur die jij gekozen hebt. Dit heeft twee voordelen.
Ten eerste, zodra je Google opent, zie je aan de kleur onder welke naam je bent ingelogd. 

 

Ten tweede, als je meerdere Chrome-pagina’s open hebt staan, zie je in je menubalk onderin aan de kleur van de poppetjes, welk account het betreft. Je ziet ook dat als je weinig contrasterende kleuren gebruikt (in mijn geval paars en groenblauw), dat het minder snel opvalt. De laatste is lichtblauw, dit valt wel op. 

Bij Edge werkt het op een soortgelijke manier, dus als je liever met Edge werkt, kan dat ook. 

De laatste stap is om in te loggen op de pagina die jij wilt, bijvoorbeeld je Teams account. Als je dan op de goede plek staat, het gast-account, dan maak je van die pagina je “favorite” en kan je altijd snel terug navigeren naar de betreffende pagina. 

 Heb je hier nog vragen over? Neem gerust contact op met mij, ik klets je er wel doorheen!