Je denkt vast, wat heeft Carmen nu te melden over paaseieren midden in de zomer?

Easter Eggs zijn geintjes verborgen in software. De meeste zijn leuke geintjes, maar er zijn ook handige Easter Eggs! Bij het opzetten van een Document Management Systeem komen meestal Document Templates aan de orde. Een standaard opmaak voor een brief of rapport is handig en straalt uniformiteit uit. En uniformiteit straalt weer professionaliteit uit, wie wil dat niet?

Handigheidjes

Soms word ik door een grafisch ontwerper gevraagd om zijn ontwerp om te zetten naar een Word document. De meeste grafisch ontwerpers werken met een Apple en hij wil graag dat het document met de Windows applicatie wordt gemaakt om zeker te weten dat het resultaat er bij de klant ook goed uit ziet. En hij is er ondertussen achter dat ik in Word veel meer handigheidjes weet dan hij 😉.

Lorem ipsum generators

Nu is het bij de meeste documenten zo, dat je wilt zien hoe het resultaat eruitziet bij een grotere hoeveelheid tekst. Optie 1 is om gewoon lukraak wat weg te typen op je toetsenbord, maar dat ziet er niet zo fraai uit als je dit aan een klant presenteert. In de grafische industrie wordt vaak “lorem ipsum” gebruikt, een standaard tekst met verschillende woorden en zinlengtes en alinea groottes. Als je deze tekst gebruikt, heb je een goed idee van de opmaak van je document. Nu heb je op internet lorem ipsum generators waarbij je de tekst kan kopiëren en plakken in je document, maar je kan het nog makkelijker doen met een Easter Egg van Word.

Typ in Word “=lorem(5,8)”, zonder de aanhaaltekens en klik na het laatste haakje op “Enter”. Het eerste getal is het aantal alinea’s en het tweede getal is het aantal zinnen per alinea. De tekst wordt direct gemaakt en in je document gezet in de opmaak die jij hebt verzonnen.

Als alternatief kan je ook “=rand(3,5)” gebruiken. Je krijgt dan random tekst maar met hetzelfde resultaat als de lorem tekst.

Hulp bij templates

Wil je hulp bij het opzetten van een Document Management Systeem of bij het maken van templates? Neem gerust contact op via carmen@ycontrol.nl of 0625216157!

PS: zo ziet “=lorem(2,3)” eruit:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Maecenas porttitor congue massa. Fusce posuere, magna
sed pulvinar ultricies, purus lectus malesuada libero, sit amet commodo magna eros quis urna.
Nunc viverra imperdiet enim. Fusce est. Vivamus a tellus.

PS2: zo ziet “=rand(3,2) eruit:

Video provides a powerful way to help you prove your point. When you click Online Video, you can paste in the embed code for the video you want to add.
You can also type a keyword to search online for the video that best fits your document. To make your document look professionally produced, Word provides header, footer, cover page, and text box designs that complement each other. For example, you can add a matching cover page, header, and sidebar. Click Insert and then choose the elements you want from the different galleries.

PS3: Google heeft ook leuke Easter Eggs:

  • Typ in de zoekbalk “askew” (vertaling: “niet recht”) en zie het resultaat.
  • Een andere leuke is “do a barrel roll”.
  • En last but not least, voor degenen die het zich afvragen: “the answer to life the universe and everything”.

*********************************************