Vaak hebben we het over zoeken (search engine Google bijvoorbeeld) maar wat mij betreft kunnen we het beter hebben over vinden.

Zoeken is namelijk niet leuk, vinden wel! En ook in Teams kun je gelukkig makkelijk vinden als je weet hoe zoeken werkt.

3 tips!

Ik geef je mijn 3 tips om het zoeken, excuus, het vinden in Teams makkelijk te maken:

1. Search balk bovenin:

In de zoekbalk bovenin kan je een zoekterm invullen. Je krijgt dan al een dropdown met wat voorstellen, maar je kunt ook gewoon op enter drukken.

Dan krijg je midden in je scherm een lijst met mogelijkheden te zien en kun je links bovenin filteren:

Ik zoek me de blubber in Teams – 3 tips

Als je bijvoorbeeld op Files klikt, kan je filteren op bestandstype (Excel, Word, pdf etc.). Of klik op het Team waar het bestand in zou kunnen staan.

Het is gewoon een kwestie van uitproberen!

2. Berichten doorzoeken

CTRL+F (cmd+F voor iOs) is voor de meesten wel een bekende shortcut. De “F” staat voor Find (zie je wel, vinden!). Deze shortcut werkt ook in Word, Excel, op websitepagina’s en dus ook voor de chat in Teams.

Zodra je een bepaald kanaal hebt geselecteerd en je klikt op CTRL+F kan je daarna een zoekterm intypen voor die specifieke kanaal-chat.

Ik zoek me de blubber in Teams – 3 tips

JOok een kwestie van een keer uitproberen!

3. KQL

KQL? Ja, KQL! KQL is een afkorting voor Keyword Query Language. Een moeilijk woord voor iets heel simpels.

Stel je hebt een bestand waarvan je weet dat er in de bestandsnaam “Prijslijst” staat. Type dan in de zoekbalk: “title:prijslijst”. Uiteraard zonder aanhaaltekens en let op, tussen de dubbele punt en de bestandsnaam zit géén spatie!

Je krijgt dan als resultaat alle bestanden waar in de bestandsnaam “prijslijst” staat. Foutloos typen van de bestandsnaam is wel belangrijk als je later hierop wil terugzoeken. Zo had ik eens een prijslijst opgeslagen maar ik had per ongeluk “pijslijst” getypt. En ik maar zoeken naar “pRijslijst”. Dat ging hij dus mooi niet vinden! En dan zoek je dus de blubberrrr

Probeer de verschillende zoektermen maar en laat mij weten hoe jullie het zoeken, euh, vinden ervaren! Ook als je er met deze 3 tips toch nog niet helemaal uitkomt! En je kunt ook een quickscan aanvragen.

PS: mail me via carmen@ycontrol.nl of bel 0625216157. Pssst: wellicht heb jij deze tips helemaal niet nodig maar weet je wel iemand die deze tips wél heel goed kan gebruiken. Stuur ze gerust naar mij door!